Vanoise nationalpark

Nationalparken Vanoise i östra Frankrike.

Nationalparken Vanoise i Västra kanten av alperna var Frankrikes första då den bildades 1963 och erbjuder ett storslaget alplandskap med rikt växt och djurliv. Bland annat finns här en god stam stenbock som härstammar från de sista djuren som lyckades överleva i Frankrike. Arten blev skyddad 1936 då det bara fanns några få djur kvar. Idag finns mer än 2000 stenbockar i nationalparken.

Vanoise består av ett stort bergsmassiv som avgränsas av djupa dalgångar på alla sidor. De högsta topparna är över 3800 meter över havet och namnet Vanoise kommer från den stora glaciären nära toppen Vanoise. Parken har en inre strikt skyddszon där det inte bor någon. I den yttre zonen ligger 28 byar med cirka 30 000 invånare. På sluttningarna finns flera skidorter bland annat Val d Isere.

Nationalparken gränsar till Gran Paradiso nationalpark i Italien och tillsammans bildar de ett av de största skyddade områdena i alperna. Större delen av parken består av alpin terräng över 2000 meter över havet och det är bara i de lägre dalgångarna som skog växer. Förutom Frankrikes största population stenbock finns här även närmare 5000 gems, rikligt med murmeldjur, räv, skogshare, skogsmård och stenmård samt ett 10-tal fladdermusarter.

Över 126 fågelarter har påträffats och av dessa är det cirka 75 som häckar regelbundet. Bland dessa finns kungsörn, tjäder, orre, ringtrast, berguv, pärluggla, alpkaja, snösparv och stentrast. Lammgamen verkar återhämta sig och ses allt mer regelbundet. Floran är artrik med över 1000 kärlväxter bland annat flera arktiska arter som ärtväxten oxytropis lapponica.

I nationalparken finns över 500 kilometer vandringsleder däribland några långleder som sträcker sig utanför parken. Ett 40-tal bergsstugor gör det möjligt att övernatta på många platser högt upp i bergen. Informationscenter finns bland annat i Orgére, Fort Marie-Christine, Plan du Lac, Roseul och i Le Bois. De många skidanläggningarna gör att busstrafiken är väl utbygd. Tågförbindelse finns till stationerna Bourg-St-Maurice och Modane i norr. Vid mitt besök valde jag denna angöring med tåg och sedan buss upp till Pralognan la Vanoise som var en bra bas för vandringar i nationalparken.