Transafari

Utsikt från trandansen vid Hornborgarsjön i början av april.

Tranan är en av våra vackraste fåglar och dessutom ett säkert vårtecken när de V-formade formationerna flyger norrut på våren. De lever ett undanskymt liv under häckningssäsongen vid någon ensligt belägen myr i norra Europa men under vår och höststräcken kan det samlas stora mängde tranor där det finns gott om mat. Potatisåkrarna vid Hornborgarsjön är en sådan plats där naturvårdande myndigheter och organisationer utfodrar tranorna för att de inte ska skada åkrarnas skördar. Hornborgarsjön lockar mer än 25 000 tranor varje år och med dessa kommer också ett stort antal besökare till trandansen som utspelar sig här. För att stärka banden mellan paren utför de balettliknande danssteg och trumpetar på sitt karaktäristiska sätt. För den som vill komma riktigt när finns möjligheten att hyra ett litet gömsle i strandkanten vid Hornborgarsjön och tillbringa en hel dag från före gryning till mörkret sänkt sig åter över landskapet. Detta för att inte störa tranorna som ger sig ut i sjön för att övernatta och därför inte störs när det är mörkt. Den bästa tiden för att uppleva trandansen är sista veckan i mars och några veckor in i april. I gömslena kommer man riktigt nära och tranorna är bara några meter från gluggarna. Det kommer även andra fåglar till utfodringen och här finns gott om sångsvan, gäss och änder. Ljudnivån kan bli mycket hög när både tranor och sångsvanar stämmer in i sin kör och en hel dag i denna konsert kan vara öronbedövande.

Tranor samlas även på andra platser i Europa och bland annat vid ön Rügen i norra Tyskland kan upp mot 40 000 tranor ses både på våren och på hösten. Den Ungerska puztan i Hortobagy är också en viktig rastplats för de nordeuropeiska tranorna. Många tranor övervintrar i Spaniens högplatå, mesetan, och här finns möjlighet att se stora flockar vintertid.