Björnsafari

Närkontakt med björn i östra Finland nära den Ryska gränsen.

Björnen är Europas största rovdjur även om födan ofta är vegetarisk. Många myter och sägner är förknippade med björnen och förr var det få som hade fått möjlighet att möta detta fascinerande djur. Med hjälp av gömslen är det idag många entreprenörer som erbjuder björnsafari runt om i Europa. Ett av de mest kända och säkraste ställena att se björn är i östra Finland på gränsen till Ryssland. Här finns flera anläggningar där det erbjuds gömslen för närkontakt.

Mitt besök i området skedde med en grupp svenska naturfotografer som tillbringade fyra nätter på anläggningen första veckan i Juli. Den korta natten mitt i sommaren gör att det går att fotografera nästan hela dygnet. Vi gick ut till gömslena vid 18-tiden på kvällen och satt sedan i 12 timmar innan vi gick till lodgen och åt frukost och sov några timmar. Efter lunch brukade det vara föredrag eller bildvisning och efter middag var det åter tid för gömslena. Under de fyra nätterna i tre olika gömslen såg jag nio olika björnar och den som kom närmast var endast två meter framför gömslet. Med bara en tältduk framför kameran blir det lite nervöst med denna närhet. Björnarna lockas till gömslena av utlagt kött i mindre portioner i lådor som de lärt sig öppna och som fåglar och andra djur har svårare att få tag i.

Vid denna anläggning fanns inte varg sommartid men andra i gruppen hade tur att få fotografera järv vid flera tillfällen. Andra anläggningar har större chans att få möta både varg och björn samtidigt. Förutom de stora rovdjuren finns en hel del fåglar i området och om inte annat så är sommarnatten med sitt vackra ljus nog för att njuta av vistelsen. Det brukar vara lite svårt att komma till anläggningarna ensam och det enklaste är att anmäla sig till någon av de organiserade fotoresorna med svenska reseledare.