Triglav nationalpark

Nationalparken Triglav i västra Slovakien är landets enda nationalpark.

Triglav ligger i de Julianska alperna nära gränsen till Italien och är Sloveniens enda nationalpark. Kalkbergen med toppar på 2864 meter skapar förutsättningar för en rik flora och fauna. Den högsta toppen har gett namn åt nationalparken och betyder ”tvehövdad”. Norra sidan har en nästan 1000 meter hög imponerande klippvägg.

I bergen finns ett stort antal grottor i den porösa kalkstenen och hittills har över 600 undersökts. Nederbörden är cirka 1500 millimeter per år och en ganska stor del faller som snö vintertid då medeltemperaturen ligger kring fryspunkten i dalgångarna och -8 grader uppe i bergen. Sommartid kan det vara över 20 grader i dalgångarna och bara några få plusgrader i bergen.

Sloveniens enda glaciär som ligger på Triglav håller på att försvinna. På sluttningarna finns vackra vattenfall med bland annat Svica och Sum fallen i Vintgar. Byarna i nationalparken har bevarat en traditionell arkitektur även om skidturismen gör sig allt mer påmind. Bergssluttningarna är skogsklädda med bokskog i de lägre delarna och granskog med inslag av lärk högre upp. I dalgångarna finns betesmarker och fortfarande en del slåtterängar.

Djurlivet är artrikt med bland annat stenbock, gems, vildkatt, kronhjort, björn, lo och införda mufflon. Över 80 fågelarter häckar regelbundet, bland annat kungsörn, tjäder och orre. I floran finns flera endemiska arter som Crepis terglouensis, papaver alpinum subsp., Ernesti-mayeri och Geranium argentum.

Nationalparken har ett väl utvecklat ledsystem och många stugor där man kan övernatta. I Socadalen finns en botanisk trädgård med alpväxter. Informationscenter finns i Bled, Pocagarden och Trenta. På många strategiska platser finns det skyltar med bra information. Ribcev Laz är en port till nationalparken från söder. Bussar går nästan varje timma från Ljubljana och tar två timmar via Bled till Bohinsjön, Kranska Göra är en skidort direkt nordväst om nationalparken och har bra bussförbindelser med Ljubljana. Sommartid går bussar från Kranjska Gora via Vrisc passet till Bovec. Närmaste tågförbindelse finns i Lesce bled.

Själv tog jag tåget från Villach i Österrike till gränsstationen och sedan buss till Granjska Gora som fungerade bra för en bas under några dagars vandringar i de norra delarna av nationalparken.