Tåget till Italien

Författaren på väg till Rom med tåg från München.

Tack vare goda tågförbindelser genom Tyskland är det möjligt att åka till Rom på 26 timmar med tåg från södra Sverige. Första bytet är Köpenhamns huvudbangård där tåg direkt till Hamburg avgår. Färden till Hamburg tar 4-5 timmar men kommer när Fehrman bältbron är kvar att halveras i tid. Framme i Hamburg vid lunch är det bra att ha lite marginal då det ofta inträffar förseningar i tågtrafiken. Resan ner till München tar cirka 6-8 timmar beroende på tåg och rutt. Väl framme i München passar det bra med middag innan nattåget avgår över och genom Alperna ner till Italien. Lagom till frukost är tåget nere vid Venedig och fortsätter ner till Rom framåt förmiddagen. Vill man inte sova på nattåg går det bra att övernatta i München och fortsätta dagen efter med morgontåget till Rom som tar 10-12 timmar beroende på tåg.

En annan rutt ner till Italien är via Zürich till Milano som också går snabbt om man ska till den nordvästra delen. Från Milano finns direkttåg till Sirakusa på Sicilien där tågen kör på färjorna över till ön. Linjen har nattåg som gör att resan går förhållandevis smidigt på cirka 20-22 timmar.

Centralstationen i Hamburg är ett viktigt nav i tågtrafiken i norra Tyskland.
De Tyska tågen är bekväma och snabba men har haft svårt att hålla tidtabellen de senaste åren.
Frukost ingår i sovvagn från München till Italien.
Solnedgång över södra Tyskland.
Färjeturen med tåget ombord mellan Rödby och Puttgarten är snart ett minne blott.