Berchtesgaden nationalpark

 

Nationalparken Berchtesgaden i södra Tyskland.

Nationalparken Berchtesgaden består av alplandskap i södra Tyskland med toppar på över 2500 meter över havet och skogsklädda sluttningar. Detta är den mest dramatiska natur som Tyskland kan erbjuda med fantastiska alpvyer kring den vackra sjön Königsee.

Den högsta toppen i området är Watzmann på 2714 meter över havet. Sjön ligger på 600 meter över havet och är hela 190 meter djup. Berggrunden domineras av kalksten som ger förutsättningar för en artrik flora. Redan 1910 skyddades ett mindre område som växtreservat kring Königsee. Ett minne från andra världskriget är anläggningen örnnästet på 1834 meter över havet. 

Nationalparken grundades 1978 och omfattar 210 kvadratkilometer. 1990 blev nationalparken en del av ett större biosfärområde på 460 kvadratkilometer. En tredjedel av nationalparken är klippor och snö, en tredjedel skog och däremellan buskmarker och alpängar. Skogen består av lärk, silvergran, vanlig gran, cembratall och vanlig tall från 700 meter upp till trädgränsen vid 2000 meter över havet. Lärken växer framför allt i den övre delen av skogen. Nedanför 700 meter över havet dominerar lövskogar.

Bland de typiska alparterna finns bland annat gems, stenbock och murmeldjur. Fågellivet är artriket med kungsörn, gåsgam, snöfink och klippsvalor bland de över 100 fågelarter som häckar i nationalparken.

Cirka en miljon besökare kommer varje år för att uppleva områdets fantastiska natur men de flesta håller sig kring Königsee. Här finns över 240 kilometer vandringsleder som gör det lätt att uppleva bergslandskapet. Skyltningen är mycket bra och det finns flera stugor i bergen för övernattning. Staden Berchtesgaden är en bra utgångspunkt för besök i området och hit går det att komma med kollektivtrafik.