Gran paradiso nationalpark

 

Nationalparken Gran paradiso i Alpernas sydvästra del i Italen.

Gran Paradiso är ett stort bergmassiv i sydvästra delen av Alperna och ligger i Italien på gränsen till Frankrike. Detta är den äldsta nationalparken i Italien och inrättades redan 1922. Här finns ett fantastiskt alplandskap som utgjorde kärnan i arbetet med att rädda stenbocken åt eftervärlden. Redan 1856 förklarade kung Vittorio Emanuel II ett jaktreservat i området för att skydda stenbocken. 1920 donerade kungen cirka 21 kvadratkilometer till den italienska staten och två år senare bildades nationalparken.

Parken består av ett stort bergsmassiv mellan dalarna Aosta i norr och Piemonte i söder. Bergen är formade av glaciärer som skurit djupa dalar och branta sluttningar i massivet. Gran Paradiso gränsar till nationalparken Vanoise i Frankrike och bildar tillsammans ett stort skyddat område i Alparna. Stenbocken har klarat skyddet bra och finns nu i goda populationer. Även gems är talrik och tillsammans med murmeldjuren en karaktärsart i de högre bergsområdena. Bland fåglarna utmärker sig lammgamen med närmare tre meter mellan vingspetsarna. Arten utrotades i alperna i början av 1900-talet men har återkommit om än sparsamt. Här finns även kungsörn, alpkråka, spillkråka och berguv.

Floran är rik på de vidsträckta alpängarna och här finns många intressanta fjärilsarter, bland annat den vackra apollofjärilen.

Från söder är Noasca huvudporten till dalen Orco och ligger bara 45 kilometer från Turin. I Noasca finns parkens huvudkontor och ett bra informationscenter. I norr är Aostadalen lättillgänglig med både motorväg och järnväg. Byn Cogne är en populär utgångspunkt på norra sidan. I parken finns ett stort antal vandringsleder och mer än 10 övernattningsstugor att övernatta i. Cogne har flera hotell och för de som vill ha mer lugn och ro kan Valnontey rekommenteras. Här finns även campingplats för de som vill ha lite enklare logi. Aostadalen är känd för sina många medeltida borgar och det är bara en timmes bussfärd upp till Cogne och Valnontey.